Lördag

Andra dagen hemma... o imorgon ska jag tillbaka till lumpen igen.
Får åka med pappa upp som tur är så kan åka ganska sent. Fan vad trött jag är.. borde inte vara det med tanke på hur mycket jag har sovit!
Idag har jag varit på stan med mamma. Har handlat lite saker till lumpen .. hittat några julklappar och så var vi och fikade på Cafékannan.

Idag var det snö ute när jag drog upp rullgardinen.. det är fan vinter nu. Känns lite sjukt att de redan är november.
Snart är det julafton.. wiie.

Det finns en sak jag saknar så jävla mycket.. och det finns bara en som vet precis vad det är jag menar :(
Men skit samma.. livet går vidare.

Aja, tänkte skriva ner mitt schema för det kommande året om nån är intresserad.. skriver de mest för att jag själv ska kunna kolla..

Schema 3:e Pluton
v.45 Inryck
v.46 Stationssystem, PEK, fältweekend
v.47 Tårgasmask utb, sjukvård
v.48 Inflytt k1, förstegsutb häst, ridutb
v.49 Förstegsutb häst, exercis
v.50 Förstegsutb häst, exercis
v.51 Förstegsutb häst, exercis
v 52 Stalltjänst
v.1 Stationssystem, närkamp, exercis
v.2 Stationssystem, närkamp, exercis
v.3 Stationssystem, närkamp, exercis
v.4 Gävle marmas skjutfält
v.5 Baskerprov
v.6 Ridutb
v.7 Ridutb
v.8 Ridutb
v.9 Cermoniexercis
v.10 Cermoniexercis
v.11 Högvakt till fots
v.12 Högvakt till fots
v.13 Högvakt till fots
v.14 Flytt till Kungsängen -
Stridsutb, bevaka/skydda objekt, handgranat utb

v.22 Beriden högvakt - Nationaldagen översten närvarar
v.23 Beriden högvakt
juli - aug Beridna högvakteri högt tempo
v.34 Sista beridna högvakten
v.36 Fokus på stridsutb
Slutövning
v.38 Muck!


Bye.

Inryck 4:e Skvadron - Rätt TID, Rätt PLATS, Rätt UTRUSTNING!

Nu har jag ryckt in i lumpen. Efter alla dagar man har gått o väntat o längtat så har det nu hänt.
Det är konstigt att sitta här hemma igen, och ha så mycket tid att göra vad man vill. En sak man kan säga om lumpen är iaf att tid över för egna aktiviteter, det finns det inte!

Den 27 oktober satte jag mig på tåget upp till Stockholm och hade inte en aning om vad som väntade mig. Från linköping gjorde jag sällskap med Henrik och sedan mötte vi upp Linda på stationen. Vi käka lite på Kungshallen o sen åkte vi ut till Granhammar o Livgardet. Det som kändes mest nervöst var vilken grupp man skulle hamna i.
Vi träffa några välkända ansikten från infohelgen som tex Rickard o Alex,
så de blev en rolig kväll :)

Dagen därpå var det revelj (väckning) klockan 06:00 och vi fick gå o käka frukost i matsalen för första gången.
Det är riktigt god mar dom har iaf! Gröt, mackor, choklad o massa annat o välja på. Sen var det inskrivning, man fick ta fram sin inryckningsorder och gå fram till befälen, sen fick man sin namnbricka. Härmed finns inte Emelie, utan nu är jag istället är soldat 336 Lejonqvist! Efter det fick vi sitta o läsa svensk soldat självständigt i dagrummet. Jag lärde mig fort att tuggummi inte var något som var uppskattat i det millitära tack vare Järvi :P

Under eftermiddagen hände det mycket.. vi blev indelade i våra grupper.. jag hamnade inte med Linda men överlevde endå! Vi är tre tjejer i min grupp, grupp 3. Det finns 4 plutoner och jag hamnade i pluton 3.
Vi är 14 personer som sover tillsammans i logementet. Sängarna är helt okej faktiskt, jag tog med en egen kudde som tur var :)
Vi fick lära oss hur man bäddar sängen, den ska vara sträckt och perfekt bäddad varje morgonen, vilket också visiteras. Sen fick vi lära oss hur man klär på sig på rätt sätt. Nu i början kommer vi inte få använda M90 uniformen utan en motoroverall.. skitful är den. Men vi måste FÖRTJÄNA uniformen. Hehe, alla kollar snett på en i matsalen när man kommer i den där jävla overallen som normalt sett används av dom som mockar skit i stallet.

Vi gick igenom kommandon som "manöver", lystringsställ" och "Givakt!".. och provade endel exercis, som innebär att man ska gå stå o göra olika rörelser i takt och samtidigt.
Klockan 21:30 fick vi sluta, precis som alla dom följande kvällarna. Då är man helt slut!
Kunde inte sova så mycket.. det är så många intryck som far runt i huvvet.

Dagen efter fick vi gå upp 04:30 för att hinna med att städa, äta frukost, putsa skorna och göra i ordning oss till uppställningen som var kl 06:00. Den morgonen hände en läskig sak, vi stod där i korridoren och övade giakt - manöver, det var varmt som bara den o jag hade inte ätit något. Plötsligt kände jag hur det började snurra i huvudet och jag hamnade som i en "bubbla". Plötligt blev det svart och i nästa sekund märkte jag att jag låg i en säng inne på ett logement. Löjtnant Lundberg (han är så jävla bra befäl) hade tagit in mig och la mig med fötterna högt o såg till att jag fick vatten. Jag hade svimmat! Första gången i mitt liv jag har gjort det. Så sa han att jag skulle ligga där några minuter o sen komma ut. Så det var ingen stor grej för dom direkt.. hade det hänt i skolan hade man säkert fått gå till sjuksyster o massa skit. Men de är skönt på nått sätt.. dom avdramatiserar sånt där ganska mycket. Så efter några minuter gick jag ut igen o var uppställd som att inget hade hänt!

Det är lite svårt att komma ihåg exakt vilka dagar vi har gjortvad eftersom jag har varit där i 11 dagar och nästan gjort något dygnet runt, men vi har lärt oss extremt mycket!
Det största som hände var när man fick prova på att avlossa första skottet med Ak5an.. det var coolt. Trodde man skulle få mer rekyl än vad man fick. Sen var det grymt kul o maskera sig med cammofärg och sånt :D
Vi fick åka in till K1 och gå runt i stallen o titta, borsta hästarna och ha en genomgång med majoren.
Det är så himla fint där ute!
Sen har vi lärt oss plocka i sär o sätta ihop vapnet, marscherat med packning, rätta in saker i skåpet, tidspassningsövningar, biptestet, lärt oss hur man gör när man är ute i fält, lagat mat i stormkök (grön påse, MUMS)..
Det är ungefär vad jag kan komma på.. just det, ett par syjuntor har det blivit också för att få uniformen klar med märken o allt!

image23

Så här ska de sys!



Det känns som min grupp är riktigt bra faktiskt.. vi ahr fått bra sammanhållning redan nu.. o våran Pluton e nog liiite bättre än dom andra med tanke på att vi har gått till minst halv 10 varje kväll o dom andra har slutat typ 16 ibland! Orättvist sa vi, Ni ska bli bäst sa kapten. Så det är väl bara att tänka på det istället!

Det finns en person i tredje pluton som är lite speciell. Han är med i Livets ord, han är extremt ful och kallas i folkmun för "frågekillen". Skälet till detaa ska jag berätta nu: Det började med att man märkte att det ställdes frågor lite då och nu.. fine, man måste fårga för att få veta. Men sen märkte man också att dessa frågor kom från EN OCH SAMMA person. Okej om det hade varit vettiga frågor. Men när frågor som "vad ska jag göra om jag kommer i skottlinjen för en kamrats ak5a", "Vad händer om man dricker en berusande dryck på området som inte är berusande men som ändå är det som man dricker iallafall som man dricker fast man inte får det men som är berusande?" .. jaa ni fattar.. dom där frågorna är så dumma så beälen förstod inte ens vad han menade ibland. Luiga i min grupp började anteckna hur många frågor han ställde.. på en dag kom vi upp i ca 65 frågor!!
Tillslut blev Noventa så förbannad, (han hade sagt i x antal kvällar att han skulle skalla honom) så han gick fram till fråge-killen a.k.a barck och sa att nu får han fan lugna ner sig med sina frågor. Och tänka sig, det hjälpte! Nu ställer han bara ca 5 frågor/dag.

Dessa är våra befäl:
Major Areskog: Skvadronschef, bestämmer de mesta.. vi har bara haft honom på en genomgång
Kn Hjelm: Han är cool, han ser ner på oss men han kan verkligen säga roliga saker ibland, han var stallchef förut
Lt Lundberg: Så himla snäll, pedagogisk, skriker nästan aldrig, känns trygg
Fänrik Sandström: Han är bra men lite otydlig ibland, ser snäll ut så man är inte rädd för honom!
Sergant Lundström: Snygg, bestämd o jaa.. proffsig ;> Säger "va" efter varje mening
Sergant Herbe: Hon är ny, inte så respektingivande även om hon försöker låta arg
Sergant Järvi: Mördarblick, röst som skär genom allt o känns jävlgt farlig!

Där har vi gänget.. men hela taget känns som väldigt bra!

Ledord:
Rätt tid, rätt plats, rätt utrustning!
Visa genom handling!
Kräv ej av andra vad du själv inte klarar av!
Gör alltid ditt bästa!
Lös uppgiften (tillsammans)!
Gör om - gör RÄTT!

Liten ordlista som ofta används av befälen på tredje pluton
+ Översättning:
"Sluta Fiffla" Sluta plocka med saker o skynda på!
"Chop-chop": Fortare!
"Arsla på": Jobba på!

Annat som sägs rättså ofta
"Fett jävla IG!!"
Okej: "okej är en tidning!!"
Japp: "Japp är godis!"
Yes: "Yes är ett diskmedel"

Lt Lundberg under ihop å isär tagning av Ak5an då någon säger att de inte går.. "-Allt går med VILJA VÅLD och VASELIN.. i vissa fall även VINKELSLIP!"

Några bra citat från våran kapten, Kn Hjelm:
"-Gå inte som en jävla deghög som släpar sig fram!"
"Ni är helt förslappade, det enda ni har gjort är att spela cs och knarka i 20år, nu ska ni börja använda era muskler. NI kommer märka att dom faktiskt finns!"
"-Om man går 1km åt något håll från Kungsängen så är det svart som i ett sotararsle"

Sitution: Någon frågar vad som händer om man slarvar bort något.
Kapten Hjelm: "-Då får man gå tillbaka o leta efter det tills man hittar det!"
Någon: "-Men om det inte är gångavstånd till patsen då?"
Kapten Hjelm: "-Då är det springavstånd!!"

"När man bär uniform så kan man inte gå på samma sätt som när man är ute och söndagsgår på stan med sin morsa!"

"Man inte ska inte heller visa halva arslet när man bär uniform. Jag kan inte bestämma hur ni ska ha era byxor när ni är civila men om jag kunde det skulle jag förbjuda det då med!"

Kn Hjelm under något av de första exercispassen: -"Har du läst 91:an någon gång? Se för fan till att rätta till fältmössan"





image24

Jag strax innan det var dags för march till skjutbanan.


image25

Noventa - The person who saved us from the asking-guy.


image26

Rätt heta efter ett fyspass!


image28

Nu ska håret bort!



image29

"Upp - ner, upp -ner"


image30

336 Lejonqvist



image27


Grupp 3 <3




Nu ska jag njuta av en ledig kväll med idol, sofiarna och godis!
Och vill du mig nått så passa på nu för om två dagar försvinner jag igen för ett tag.. då ska vi ut i fält och skjuta ännu mer!

Ciao!


// Emelie

RSS 2.0