En dag i lumpen.


06:10 Revelj. Klockan ringer .. "babyloon sjukan" hörs från min mobil som så många andra mornar. Gillar o vakna till lite softa skånetoner på morgonen. Trycker in snoozeknappen och somnar om. Väcks ca 5 min senare av Kerro som kvällen innan lovade mig väckning eftersom jag har en förmåga att somna om!
Går upp och bäddar sängen, nästan ingen är uppe (inga morgonmänniskor i våran grupp direkt). Dock är Kerro o Nordström vakna, vi drar till matsalen.. jag går dit i civila kläder bara för att slippa uniformen i några minuter till. Några "frukost-förbrytare" käkar gårdagens kvällsmål till frukost på logementet.
Frukosten på K1 består av mackor, pålägg, fil, kräm flingor, juice och ibland ägg. Det är helt okej mat, men efter att ha ätit det i snart 9 månader böjar det bli lite lätt utjatat.
Vi käkar och snackar.. sitter med några från 1:a o 2:a grupp, som är betydligt bättre på att gå up i tid . Morgonens samtalsämne är bl a högvakten. Vilken post fick du? Vad hände under gårdagens skjutningar?
Jag hade turen att bli frivakt idag igen. Det innebär alltså ingen paradmarch genom stan, ingen post på slottet och INGEN sömnlös natt! Skönt!

Går tillbaka till logementet, de andra två går på tvättbyte (ja man slipper tvätta själv i lumpen).
När jag kommer tillbaka ligger fortfarande halva gruppen o sover. byter om till m90, borstar tänderna, fixar upp håret i en knut med hårnät, packar det sista inför dagen i striidspackningen. Sen försöker vi få upp de andra med halvbra resultat.
Vi städar logementet och duchrummet, och ställer sedan upp i korridoren för avlämning och visitation.

07:45 Uppställning Lämna av!! Löjtnanten kommer med bestämda steg in i korridoren och det nyss så påtagliga sorlet upphör genast. Gruppcheferna komenderar sina soldater i givakt, och lämnar av.
- GODMORGON 3 PLUTON!
- GODMORGON LÖJTNANT!
Ljudet ekar i korridoren
Högvakten har ställt upp med paradkängor på högvaktsformering, dvs så som de senare kommer stå på gevärsbron på slottet om några timmar idag. Vi i frivakten står vid sidan om och har stridsvästen, hjälm o stridspackning med oss.
Löjtnant Öhrström tar emot oss och berättar att vi ska ut och skjuta PEK på Sofiero idag. Vädret är soligt o fint och som gjort för en dag utomhus!
Vi låser ut vapen och lastar in urustningen i transiterna. Två fordonsförare blir utsedda till att köra oss andra ut till Kungsängen. Det finns en stor fördel med att skjutbanan ligger där borta, nämligen att det tar ca 1 timma att åka dit och man kan sova
lite extra ;)

08:30 Avmarsch Väl framme på Sofiero upprättar vi en sjukvårds- och ammuntionsplats, och förbereder därefter vapnen inför skarpskjutning.
- Löjtnant Livdragon 336 Lejonqvist anmäler vapnet klart för visitation före skarpskjutning!
När det är godkänt och klart är det bara att lägga sig i angiven skjuställning och invänta kommandot ladda.
Första övningen vi gjorde idag var att skottställa vapnet. Det är ganska simpelt, man ligger på 100 m med stöd och skjuter tre skott, ser hur de träffar och ändrar sedan korn/sikte på vapnet för att få träffbilden där den ska vara. Jag fick göra några små justeringar på mitt vapen. När vi gjort detta ett par gånger packade vi ihop och åkte ut till en annan skjutbana som heter Stålboda, ca 2 km bort. På vägen dit hämtade vi upp mat till lunchen i Kungsängen. Det är iso-mat som gäller numera när vi är ute i skogen/på skjutbanan. Alltså mat i isoleringskärl som redan är varm. Bekvämt och bra mkt godare än grönpåsen som mest är en äcklig geggamoja. Mkt kalorier och bra energi, men GOTT är de inte.
Anledningen till att vi begav oss till Stålboda var att det var några som inte var klara med rörligt mål-skjtningen.
Vi andra fick sitta o ta det lugnt i solen. Löjtnant Öhrström är så skön på det viset, han är lite mer soft än dom andra befälen. Så vi satt och solade, snackade o konstaterade att detta är en dag man kommer se tillbaka på med glädje.

12:00 Lunch Vi utser första tropp till utspisningsgrupp. De är mattanter kan man säga. Johansson läser upp hur mkt var och en får.. 2 dl ris, 3 dl kycklinggryta, 1 frukt osv.. Därefter bildar vi en kö och får uppskopat den exakta mängden mat vårt kök. Det var riktigt gott och vi hade dessutom rolig utsikt.. 2 skvadron som sköt KSP bara en liten bit bort.
Smattrade rätt duktigt! Skulle vara kul o testa det vapnet någon gång.

13:00 Övningarna fortsätter Vi åker tillbaka till Sofiero och börjar med skjutövningarna igen. Vi fick prova att skjuta från fel axel, alltså vänster om man är högerskytt o vice versa. Det var jätte svårt! Men jag lyckades få in tre träffar av tre möjliga på helfigur på 100 m vid första fösöket. Det är jag nöjd med.
Sen sköt vi knästånde på 50 m från fel axel, växlade mellan höger o vänster o sköt på tid.
Vi provade också på att gå och skjuta samtidigt och gå från stående till knästående med magasinsbyte.
Med andra ord, vi gjorde många övningar och det var riktigt bra övningar. Man lärde sig mkt och löjtnanten var väldigt kreativ o hittade på lite eget då och då! Det är så det ska va, jag önskar att det fanns fler befäl som han!

15:00 Övningen avbryts Vi måste sluta, även om man gärna hade hållt på ett tag till! Vi plockar tomhylsor, utvärderar litegrann, packar in i bilarna och beger oss sedan hemmåt till K1 igen.
Väl hemma låser vi in vapnen, lastar in allt i logementen och ställer sedan upp för att få HVO (=höger vänster om, vilket inebär att man slutar).

16:30 HVO Middag i matsalen. Det blir chewapcici och stekt potatis. Kollar läget i stallet, ser att de flesta hästarna är tillbaka från betet. Alla är ridna så det blir inget av det, går upp till logemnetet, duschar och slappar. SLUT!

La mig sedan här och skrev om hur en dag i lumpen kan se ut! De är väldigt olika dock, dagen idag var ovanligt skön och lugn. Men ibland ska ju även soldater få ha det bra, eller hur?
Jag börjar få lite rid-abstinens nu, var så länge sen. Hade tänkt försöka få in de den här veckan men de e nog rättså kört. Nästa vecka ska vi rida ganska mkt med troppen. Den 19 juli har vi beriden högvakt =)
Högvakten har nog haft det riktigt svettigt och jobbigt idag.

Har funderat lite när jag stått på post (eller mycket är nog mer sanningsenligt egentligen så många timmar som det har blivit där) och en av de sakerna jag har kommit fram till är att jag vill para Mysan så vi får kattungar nästa år. Förutsatt att jag är hemma då o inte i Afghanistan eller på nått annat fuffens :P
Hon är ju trots allt en fin dam och har ju satt mkt förnäma katter till världen förr (gizmo) så varför inte igen. Måste bara hitta en hane som är långhårig och i rätt färg. Har tänkt mig någon åt det mörkare hållet. Har du ngt tips på någon fin inte allt för långt bort så säg till..

Nu ska jag ta det lugnt ett tag tills Noventa kommer tillbaka så ska vi se på film. De är bara vi två här ikväll. Haha känns helt sjukt.. så tomt. Men imorgon kommer hela packet tillbaka o då blir de liv i luckan igen.
Gah, saknar dom efter en dag bara :s

Aja, ska sluta nu.
Glad sommar föresten! O tänk på hur bra ni har det som är lediga..

/ Emelie



yy





fieder

Fiender ;)




hb


Ett hål, två träffar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0